Selamat Datang

Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung ke blog ini. Ia bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama saudara kita dan berkongsi sedikit ilmu berkaitan dengan Islam. Semoga ianya mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Ilahi. Semoga mendapat manfaat daripadanya

About Me

My photo
Abu Rushd Penulis berkaitan isu-isu agama

Saturday, May 10, 2008

Tipu Daya Syaitan (Bah. 1)

Bismillahirrahmanirrahim

Bertemu lagi dalam ruangan penawar hati. Pertama sekali saya panjatkat kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana taufiq dan rahmatnya dapat saya meluangkan masa untuk menulis dalam blog ini. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengunjung yang datang melawat ke laman ini semoga anda semua mendapat manfaat daripadanya dan sebarkanlah kepada saudara kita yang lain. Sekiranya ada komen saya sangat alu-alukan. Saya juga berdoa supaya Allah S.W.T memberikan saya satu sinergy untuk terus menyampaikan ilmu melalui pena maya ini. ( Abu Rushd)

Tipu Daya Syaitan

Sesungguhnya Syaitan itu adalah seteru yang nyata kepada anak cucu Nabi Adam A.S. sehinggalah hari akhirat. Syaitan tidak pernah berputus asa dalam mengatur plan strategik bagi menghancurkan kehidupan manusia di atas muka bumi ini. Ia tidak pernah mengenal erti putus asa dalam memesongkan akidah manusia sebagaimana perakuan jahatnya yang di buat di hadapan Allah S.W.T seperti yang telah dirakamkan dalam al-Quran. Justeru itu, manusia yang bersifat naif dan lemah perlu memohon perlindungan, kerahmatan, keredhaan dan dijauhkan daripada tipu daya syaitan. Hanya manusia yang mempunyai nilai ketaqwaan yang tinggi kepada Allah S.W.T sahaja yang berjaya mengatasi jerangkap samar yang dipasang oleh syaitan dalam usahanya mendorong kepada kejahatan dan kesesatan.

Imam al-Ghazali dalam penulisannya Minhaj al-`Abidin telah mengungkapkan di atara strategi tipu daya syaitan untuk menjauhkan diri manusia daripada mendekati Allah S.W.T seperti berikut:

1. Syaitan sentiasa berusaha keras melarang dan mendorong manusia supaya sentiasa menjauhkan dan mengelak daripada taat kepada perintah Allah S.W.T. Meskipun begitu, bagi manusia yang mendapat perlindungan dan kerahmatan Allah akan berjaya mengatasi bisikan pujuk rayu jahat tersebut dan berkata pada hatinya: Aku memerlukan pahala dan ganjaran daripada Allah S.W.T sebagai bekal dari alam dunia untuk di bawa ke kehidupan yang abadi di alam akhirat.

2. Syaitan sentiasa mendorong dan menyeru manusia agar berpaling daripada mentaati Allah S.W.T. Pelbagai kaedah yang digunakan antaranya seperti menghasut manusia menangguh dan melengahkan sesuatu urusan kewajipan, dengan memberi alasan masih lagi muda tunggulah sehingga tua. Bagaimanapun, manusia yang memiliki keimanan yang tinggi tidak mudah terpedaya dengan helah tersebut sebaliknya dengan tegas menolak dan meyakini; Sesungguhnya persoalan ajal bukan ditangannku tetapi ia ada urusan Allah, jika aku melengah-lengahkan tuntutan kewajipan agama (soalat, berpuasa dan amalan-amalan lain) dan menangguhkan di masa yang lain, sudah tentulah aku termasuk dalam golongan yang sentiasa dalam kerugian dan berkemungkinan aku akan terlepas peluang untuk menunaikannya. Realiti ini dirakamkan dalam al-Quran sebagaiman firman Allah S.W.T yang bermaksud : "Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugiaan...... (al-`Asr).

3. Syaitan amat senang dan suka kepada golongan manusia yang bersifat bergopoh-gapah dan terburu-terburu dalam melakukan amal soleh dengan membisikkan dalam qalbu (hati) manusia "Marilah mengerjakan ibadah dengan secepat mungkin (gopoh) supaya engkau dapat melakukan amal ibadah yang lain pula. Berbeza pula dengan manusia yang beriman, mereka akan menolakknya dan sentiasa berhati-hati dalam mengerjakan amal ibadah dan sentiasa menginsafi bahawasanya: Setiap amalan yang dilakukan perlu disempurnakan dengan penuh tertib dan tekun. Sedikit amalan yang dilakukan dengan penuh kesempurnaan dan tartil adalah lebih baik dan utama daripada mengerjakan banyak amal tetapi penuh dengan kecacatan dan terburu-buru.

Menyentuh tentang tabiat bergopoh-gabah dan terburu-terburu, sifat negatif sedemikian dicela oleh Nabi S.A.W dalam sebuah hadisnya yang bermaksud:
"Tergopoh-gapah itu daripada syaitan, kecuali dalam lima perkara iaitu: mengahwinkan anak dara sekiranya telah sampai waktunya. Menjelaskan hutang jika sudah sampai tempoh janjinya. Menyempurna dan mengebumikan jenazah jika sampai ajalnya. Bertaubat apabila melakukan dosa..

Bertemu pada bahagian ke-2

Abu Rushd

No comments: